Evropská liga 2019/2020
Finále 21/08/20 21:00 CET - RheinEnergieStadion, Köln
FC SEVILLA - INTER
3:2
Online textový přenos
Sledujte na www.onlajny.com

Živý videopřenos
Seznam všech vysílajících televizních stanic lze najít na liveonsat.com.

Na internetu lze sledovat Inter například pomocí aplikace SopCast nebo Ace Stream. Odkazy na vysílané zápasy lze najít na stránkách livefootball365.ws,arenavision.in nebo rojadirecta.me. Více informací i o jiných způsobech sledování se lze dočíst ve starším článku na našem webu Kde sledovat zápasy Interu?
Preview
Pokud se nějaký tým právem cítí v Evropské lize jako doma a deklaruje to s absolutní jistotou, je to právě Sevilla. Španělský velkoklub si reputaci postavil velmi výrazně právě na Evropské lize a v pátek večer ji bude chtít opanovat po šesté. Jenže Inter nedá svou kůži lacino.

Jak bývají bitvy mezi španělskými a italskými týmy v evropských pohárech časté, tak zrovna Sevilla na milánský Inter nikdy nenarazila. Teď se bude opírat o velmi dobrou formu, která se dostavila právě včas. Sevilla neprohrála už 20 posledních duelů v rámci všech soutěží a je velkým strašákem prakticky pro jakýkoli celek. Po koronavirové pauze dostala do vínku duel s dalším italským klubem a dopadlo to pro ni na výbornou.

Sevilla AS Řím naprosto jasně přehrála, v podstatě mu nedovolila vytvořit si větší šanci a zcela po právu postoupila dál. Pak si pro změnu dala anglické kombo v podání Wolverhamptonu a především Manchesteru United. Ani ten na ni nestačil, byť musíme objektivně říct, že nejvíc se zapotil její brankář Yassine Bounou, který likvidoval jednu šanci United za druhou a díky jeho umění se Seville povedlo otočit vývoj utkání.

Teď Sevilla cítí šanci prodloužit svou již tak rekordní šňůru vítězství poháru na číslo šest. Sevilla patří v rámci této soutěže mezi ty nejzkušenější týmy a to jí dává velkou výhodu. Přesto si uvědomuje, že proti Interu to nebude mít snadné. Mluvil o tom trenér Julen Lopetegui, který se po nevydařených angažmá u španělské reprezentace a Realu Madrid opět vrací na svůj vrchol.

"Inter má vše potřebné k tomu, aby se ucházel o trofej. Nadmíru kvalitní hráče téměř na každém postu a velmi zkušeného trenéra. Jejich útok je fenomenální a obrana velmi pevná. Síla našeho oponenta nás bude nutit, abychom ze sebe vydali úplně všechno a hráli na hranici vlastních sil. Ve všech aspektech potřebujeme odehrát skvělý zápas, pokud máme uspět. A to pro nás proti Interu bude velká výzva."

Trenér Lopetegui má v podstatě kompletní kádr, obává se jen o zdraví Lucase Ocampose. Klíčový záložník není fit po posledním utkání a jeho start není úplně jistý. Inter naopak postrádá dvojici zraněných hráčů Vecina se Sánchezem.

Do posledního utkání aspoň v roli střídajícího hráče naskočil mladý Ital Stefano Sensi, který měl po celou sezonu obrovské potíže se zdravím. Což je pro trenéra Conteho a vlastně i fanoušky Interu velmi dobrá zpráva, protože výkony ani popularita Roberta Gagliardiniho nejsou právě na výši. Semifinále obecně Interu vyšlo na výbornou, protože Šachtar Doněck nakonec nebezpečný vůbec nebyl a od Italů dostal pět gólů.

Góly, ty má v Interu na starosti primárně duo nedotknutelných útočníků Romela Lukakua s Lautarem Martínezem. A je to opravdu největší zbraň současného Conteho výběru, což potvrzují statistiky. Dohromady dal tenhle dvoučlenný tank už 54 branek! Letos byl v Evropě lepší jen Bayern Mnichov a v celé historii Interu se lepší skóre povedlo jen jednou - v sezoně 1958/1959 to zvládli pánové Angelillo - Firmani.

Velkou sílu ale Inter má taky v obraně, kde se začíná zaučovat mladý stoper Alessandro Bastoni. A má velké plány. "Miluju Inter, vždycky jsem mu fandil a to, že za něj můžu hrát, je pro mě splněný sen. Chtěl bych tu být třeba dalších dvacet let a vyhrávat trofeje. K první máme hodně blízko, ale Sevilla je velmi nebezpečný soupeř," uvědomuje si Bastoni.
Text převzat z www.eurofotbal.cz se souhlasem autora a případně upraven.
Hráči mimo hru
Zranění hráči
Nikdo

Diskvalifikace hráčů - Tento zápas
Nikdo


Vzájemné zápasy a forma
Poslední vzájemné zápasy
21.08.2020Evropská ligaFC Sevilla - Inter 3:2
Hráči Interu Milán počtvrté v historii pohár pro vítěze Evropské ligy nad hlavu nepozvedli. Ve finále prohráli v Kolíně nad Rýnem se Sevillou 2-3. Do zápasu přitom vstoupili skvěle. Lukaku se dostal v úniku před obránce a byl podražen. Penaltu proměnil. Španělský tým ale zásluhou dvou hlaviček De Jonga skóre otočil. Diego Godin, který byl u jedné z inkasovaných branek sice hlavou do přestávky ještě vyrovnal, ale v druhé půli již padl jenom jeden gól. Pokus z nůžek hráče Sevilly si do vlastní sítě srazil Romelu Lukaku. Sevilla závěr zvládla takticky a Inter k ničemu nepustila. Slaví tak v této soutěži šestý zisk trofeje.


Evropská liga 2019/2020
Finále

Pátek
21.srpen 2020
21:00
0:1 5. Romelu Lukaku (pen.)   [ Lukaku (faul) ]
1:1 12. Luuk de Jong
2:1 33. Luuk de Jong
2:2 36. Diego Godín   [ Brozovič ]
3:2 74. Romelu Lukaku (vl.)

 Conte (trenér)
 D. Makkelie (Nizozemsko)

Střely na bránu: 5-4
Střely mimo: 9-5
Fauly: 16-19
Rohy: 1-2
Ofsajdy: 0-2
Držení míče: 47% - 53%
Nastavení: 1' + 6'

 Kapitán Interu:
 Samir Handanović



INTER (3-5-2): 1 Handanovic; 2 Godin (87 Candreva 90'), 6 de Vrij, 95 Bastoni; 33 D'Ambrosio (11 Moses 78'), 23 Barella, 77 Brozovic, 5 Gagliardini (24 Eriksen 78'), 15 Young; 9 Lukaku, 10 Lautaro (7 Sanchez 78'). Lavička: 27 Padelli, 12 Sensi, 13 Ranocchia, 20 Valero, 30 Esposito, 31 Pirola, 34 Biraghi, 37 Skriniar Trenér: Antonio Conte

FC Sevilla(4-3-3): 13 Bounou; 16 Jesus Navas, 12 Koundé, 20 Diego Carlos (17 Gudelj 86'), 23 Reguilón; 24 Jordán, 25 Fernando, 10 Banega; 41 Suso (22 Vázquez 78'), 19 de Jong (51 En Nesyri 86'), 5 Ocampos (11 Munir 70'). Lavička: 1 Vaclík, 31 Sánchez, 3 Sergi Gómez, 18 Escudero, 21 Oliver Torres, 28 José Alonso, 36 Genaro, 40 Pablo Pérez. Trenér: Julen Lopetegui


Góly

0:1 5. Romelu Lukaku (pen.)

1:1 12. Luuk de Jong

2:1 33. Luuk de Jong

2:2 36. Diego Godín

3:2 74. Romelu Lukaku (vl.)

Sevilla hrála šesté finále EL a vždy vyhrála.

Antonio Conte poslal na trávník počtvrté za sebou stejnou sestavu. V této sezoně nevídaná věc. V Serii A dělal změny velmi často.

Rozhodčí D. Makkelie neukázal hráčům ani jednu kartu. Žlutou viděl jen trenér Conte.

Sevillský Diego Carlos zavinil penaltu faulem na Lukaka, neuhlídal Godina, který vyrovnal na 2-2, přesto může být sám se sebou spokojen. Zablokoval nebezpešnou střelu Gagliardiniho a rozhodující gol sice nemá ve statistikách napsaný, ale byl to právě on, kdo se nůžkami položil do míče a díky teči Lukaka poslal míč do sítě.

Romelu Lukaku vstřelil v EL 7 branek a v tabulce střelců skončil druhý za Bruno Fernandesem z Manchesteru United.

Lukaku dal znovu gól a prodloužil rekordní sérii v Evropské lize. Nikdo jiný nedokázal dat branku v této soutěži v 11 zápasech za sebou. Zároveň dal za Inter branku v sedmi pohárových zápasech za sebou, na podzim se trefil do brány Barcelony a Slavie v LM.

Lukaku dal ve své první sezoně v Interu 34 branek, to samé se povedlo i Ronaldovi, který držel rekord.

V 52.minutě se dostal k nebezpečné střele Gagliardini, ale zablokovali ji padající obránce - kdo jiný než Diego Carlos.

V druhém poločase běžel Lukaku sám na brankáře, nedokázal ho však prostřelit.

Sevilla dokázala porazit Inter. Španělský celek přehrál svého soka i díky vlastní brance Lukakua, která nakonec rozhodla o tom, že právě Sevilla opanuje Evropskou ligu pošesté.

Král se vrací na místo činu. Respektive do soutěže, která mu říká pane. Příběh Sevilly a Evropské ligy je, jak vtipně poznamenal jeden uživatel toho nejlepšího portálu o fotbale v Čechách, tak je to lepší love story než Twilight. Jenže Inter si brousil zuby na trofej a zcela oprávněně, pod trenérem Contem předvádí parádní výkony a asi není vyloženě mimo říct, že Italové byli mírným favoritem.

A Italům se úvod utkání hodně povedl. Suso sice nejprve oslovoval Ocampose, který zakončoval hodně krkolomně. V podstatě ale dovolil, aby Inter zamířil do protiútoku. A ty má Inter smrtící. Dokázal to ve třetí minutě, kdy Barella vyslal do úniku Romelua Lukakua. Ten se v silovém souboji s Diegem Carlosem dostal před něj a nechal se jím ve vápně faulovat. Obránce Sevilly svého soka fauloval, dostal žlutou kartu a sledoval, jak sám belgický snajpr v klidu penaltu proměnil!

Výhoda Interu ale byla ta tam ve 12. minutě, kdy Sevilla udeřila. Jesús Navas kombinoval se dvěma spoluhráči a poté poslal centr z pravé strany do vápna. Tam se ocitl Luuk de Jong zcela volný, respektive Diego Godín chyboval a nechal svého soka zakončit hlavou. To se mu povedlo parádně a brankář Samir Handanovič byl na jeho hlavičku krátký.

Inter se ihned pokoušel dostat se zpátky do hry, ale proti skvěle bránící i kombinující Seville to bylo hodně náročné. Na obou týmech bylo ale jasně vidět, jak motivované jsou. Ta intenzita a dramatičnost v každém zákroku by se daly krájet. Logicky tím přibývalo i hraničních situací končících faulem.

A ve 33. minutě se Inter musel poklonit před efektivitou španělského celku. Éver Banega zahrával přímý volný kop a našel hlavu Luuka de Jonga. Ten se odpoutal od Roberta Gagliardiniho a krásným padajícím listem překonal slovinskou oporu v bráně Interu. Tohle se prostě chytat nedá.

Jenže ani Inter se nehodlal vzdát. O pouhé tři minuty totiž zahrával standardku i milánský celek. A zahrál ji naprosto perfektně. Ocampos podrazil Lukakua a Marcelo Brozović měl možnost zahrávat volný přímý kop. Ten rozehrál skvěle, když našel hlavu Diega Godína. Ten na zadní tyči neměl problémy zakončit a brankář Bounou byl bezmocný - 1:1.

A to nebylo všechno, protože ve druhé nastavené minutě byla Sevilla blízko vedoucí branky. Po další standardní situaci zakončoval Lucas Ocampos a mířil pod břevno. Teď ale Samir Handanovič podržel svůj tým! Po změně stran oběma týmům chvíli trvalo, než se dostaly do správného tempa.

Vlastně až v 59. minutě jsme se dočkali první šance ve druhé půli. Ashley Young netradičně v ofenzivní poloze napřáhl ke střele a jen těsně mířil vedle. O necelých deset minut později se málem dostal do vedení Inter. Romelu Lukaku opět utekl obraně Sevilly a hnal se sám na brankáře Bounoua, kterého naneštěstí pro Inter trefil!

Chvíli se Inter snažil připravit další šanci, jenže to byla Sevilla, kdo se ujal vedení. A paradoxně se prosadil Lukaku. Z téhle trefy ale radost mít nebude. Banegův přímý kop odvrátil De Vrij jen k Diegu Carlosovi, který hodně chtěl odčinit svou chybu ze začátku utkání. A povedlo se mu to náramně, protože skvělými nůžkami poslal míč do sítě! Pravda, velkou měrou mu pomohl Lukaku, který si míč srazil do vlastní brány. Balon by totiž bez jeho zásahu do sítě nemířil.

Inter v podstatě neměl síly na zvrat. Sevilla velmi dobře bránila, Evropská liga je její soutěž a milánskému soupeři v podstatě nic nedovolila.
Text převzat z www.eurofotbal.cz se souhlasem autora a případně upraven.
Fotogalerie Evropská liga, Finále -> FC Sevilla - Inter - zobraz všechny fotky


Barella a Godin 


Romelu Lukaku 


Diego Godin 


Antonio Conte 


Lautaro Martínez 


Inter 


Romelu Lukaku 


Nicolò Barella 


Romelu Lukaku 


Roberto Gagliardini 


Antonio Conte 


Alessando Bastoni 


Antonio Conte 


Stefan De Vrij 


Lautaro Martínez 


Alexis Sánchez 


Lautaro Martínez 


 


 


Inter 


 


Diego Godin 


Ashley Young 


Romelu Lukaku 


Ashley Young 


Barella a Godin 


Diego Godin 


Stefan De Vrij 


Marcelo Brozović 


Diego Godin 


Romelu Lukaku 


Inter 


Alessando Bastoni 


Highlights (Official Serie A)

--- Celý zápas ---



Evropská liga 2019/2020
Finále

Pátek
21.srpen 2020
21:00

UEFA zvolila Romelu Lukaku nejlepším hráčem Evropské ligy 2019/20. Pohár pro vítěze soutěže však nad hlavu nezvedl, Inter ve finále prohrál se Sevillou.

Lukaku: “Po finále EL som prežíval ťažké chvíľe. Nasledujúce štyri dni som nepovedal ani jediné slovo, bol som zdrtený. Potom som sa jedno ráno zobudil a uvedomil som si že sa musím vzchopiť. Prehrať je vporiadku, ale len ak ťa to naučí vyhrávať.”

Evropská liga zveřejnila 23 nejlepších hráčů uplynulého ročníku mezi nimiž má šestičlenné zastoupení i Inter: Handanovič, De Vrij, Barella, Brozovič, Lukaku a Martinez.

Po dlouhých letech jsme blízko zisku velké trofeje. FINÁLE EVROPSKÉ LIGY JE TADY! Od 21.00 musí být každý Interista v pohotovosti! Živě vysílá ČT Sport a STV 2. Hraje se v Kolíně nad Rýnem.
K dispozici je plně trenérovi po menším zranění Alexis Sánchez. Inter bude hrát v modročerných dresech, černých trenýrkách a bílých štulpnách, jde o stejnou kombinaci jako před deseti letech ve finále Ligy mistrů.

Pravděpodobné sestavy:
SEVILLA: Bounou - Navas, Koundé, Diego Carlos, Reguilón - Banega, Fernando, Jordán - Suso, En-Nesyri, Ocampos
INTER: Handanovič - Godín, De Vrij, Bastoni - D’Ambrosio, Barella, Brozović, Gagliardini, Young - Martínez, Lukaku
Pojďme zakončit tuto nezvyklou sezónu vítězstvím a po 10 letech opět vyhrát evropskou klubovou soutěž!

Conte: “Bude to ťažký zápas. Hráme so súperom ktorý v poslednom desaťročí vyhral túto súťaž najviac razy. Budeme musieť byť neustále v pozore, ale aj zahrať náš futbal s nadšením a odvahou, ako sme robili doteraz. Je to finále a do finále sa dostávaju len najlepšie tímy, čiže musíme ukázať že tí najlepší sme my, ak chceme dvihnúť trofej. Všetci tu chceme vyhrať a vrátiť túto trofej do Talianska - ale hlavné prianie je obohatiť trofeje Interu o ďalší kus. Náš súper, Sevilla, však bude mať rovnaký pohľad na vec, budeme jednoducho musieť dokázať že sme lepší. Pre mňa je dôležité aby sme po zápasoch ostali v každom prípade na seba hrdí a vedeli, že sme do toho dali všetko. Ak budeme lepší tím, trofej je naša. V opačnom prípade sme dali do toho všetko a zatlieskame našim súperom.”

Za tuto sezonu vstřelil Inter již 111 branek ve všech soutěžích, což je víc než v sezonách 2006-07 a 1950-51. Znamená to, že má tak svůj nový rekord od doby, kdy se hraje Serie A skupinově (1929-30). V pátek může ve finále Evropské ligy pár gólů ještě přidat.

Od sezony 1988/1989 hrálo do roku 1999 finále Poháru UEFA 14 italských týmů! Pouze v jednom finále nebyl ani jeden. Inter triumfoval v letech 1991, 1994 a 1998, finále prohrál v roce 1997. Posledním italským klubem, který hrál finále byla v roce 1999 Parma, a vyhrála. Čekání trvalo 21 let. Až letos se dostal do finále Inter. To už se ale soutěž hezkých pár let jmenuje Evropská liga.

Páteční finále, které se odehraje v Kolíně nad Rýnem, svede proti sobě historicky nejúspěšnější celky soutěže. Sevilla je s pěti primáty, které vybojovala v letech 2006 až 2016, rekordmanem. Ve finále ještě nikdy neprohrála. Inter má v muzeu tři poháry stejně jako Atlético Madrid, Juventus Turín a Liverpool.

Po deseti letech si Inter zahraje finále evropského poháru. V roce 2010 dokázal ve finále Ligy mistrů v Madridu porazit německý Bayern Mnichov a završit skvělou sezonu treblem. Letos může získat svoji první a jedinou trofej - pohár pro vítěze Evropské ligy. Finále si v minulosti ještě pod starým názvem Pohár UEFA zahrál čtyřikrát v 90.letech a třikrát uspěl. Lepším týmem v této soutěži je pouze Sevilla, jejíž hráči zvedali trofej na hlavu již pětkrát.

RheinEnergieStadion, Köln
Adresa: Aachener Straße 999 50933 Cologne, Germany
Stát: Německo
Kapacita: 45965
Rozměry: 105x68
FC Sevilla
Sevilla Fútbol Club
Stát: Španělsko
Rok založení: 1905
Oficiální web: www.sevillafc.es/
Inter
FC Internazionale
Stát: Itálie
Rok založení: 1908
Domácí stadion: Stadio Giuseppe Meazza
Oficiální web: www.inter.it
Hráč zápasu
 Alessando Bastoni
95
 13.4.1999
 Itálie
 Obránce
  kg
 190 cm
Statistika hráčů
HráčStátVěkPM
  1 Samir Handanović Slovinsko3697'
33 Danilo D’Ambrosio   Itálie3179'
77 Marcelo Brozović   Chorvatsko2797'
87 Antonio Candreva   Itálie335'
  5 Roberto Gagliardini   Itálie2679'
10 Lautaro Martínez   Argentina2279'
  6 Stefan De Vrij   Nizozemsko2897'
  2 Diego Godin   Uruguay3491'
27 Nicolò Barella Itálie2397'
95 Alessando Bastoni   Itálie2197'
  9 Romelu Lukaku   Belgie2797'
  7 Alexis Sánchez Chile3118'
11 Victor Moses   Nigérie2918'
15 Ashley Young   Anglie3597'
Průměrný věk hráčů v den utkání: 28.8 roku

Zápasy Interu v Evropské lize
20.02.2020Šestnáctifinále 1.zLudogorec - Inter 0:2
27.02.2020Šestnáctifinále 2.zInter - Ludogorec 2:1
05.08.2020OsmifináleInter - Getafe 2:0
10.08.2020ČtvrtfináleInter - Leverkusen 2:1
17.08.2020SemifináleInter - Šachtar Doněck 5:0
21.08.2020FináleFC Sevilla - Inter 3:2
1606