POHAR UEFA Ctvrtfinale 03/03/1998

INTER MILANO - SCHALKE 04 1:0




Branky: 17. Ronaldo
Zlute karty: Djorkaeff, Sartor, Fresi - de Kock, Linke, Buskens Divaku: 46 000
Rozhodci: Urs Maier (Svycarsko)

SCHALKE: Lehmann - Thon - de Kock, Linke, Latal, van Hoogdalem, Nemec, Buskens, Wilmots - Max, Eijkelkamp

INTER: Pagliuca - Fresi, Zanetti, Simeone - Sartor, Djorkaeff (74.Zamorano), Galante (10.Conte), Winter, Moriero, Collonese - Ronaldo Trenér: Luigi Simoni

Inter predvedl celkem kvalitni vykon,ale bohuzel pro nej nepromenil vice nez jednu sanci.Gol vstrelil v 17.minute Ronaldo po narazecce s Djorkaeffem.Jeho strelu Lehmann jen lehce tecoval. Mezi 80. a 85.minutou mel Inter obrovsky tlak,ktetry ale nedokazal vyuzit.Odveta bude velice zajimava a vitezstvi 1:0 neni pro Schalke tak strasnou pohromou.Zapas bude asi vic napinavy nez lonske finale.
Nejlepsi hraci Interu:Ronaldo,Moriero,Winter

Pro mužstvo Interu to měla být „vendetta“ za loňskou prohru se Schalke ve finále Poháru UEFA. Dá se říci, že se povedla, alespoň výkon a bojový zápal nenechal nikoho na pochybách, že tento Inter je opravdu schopen velkých věcí. Jen je dost náladový… Takové Schalke má naopak čistě německou duši (a není to samozřejmě jen účastí českého špílmachra Jiřího Němce). Bojuje vždy na doraz, Interu s mnoha jeho individuálními sólisty nedalo nic zadarmo, mělo i šance. Víc jich však bylo na straně Interu, který se dostal do vedení po průniku Ronalda, který si bleskově narazil s Djorkaeffem a pumelicí z hranice pokutového území málem ustřelil německému gólmanu Lehmannovi prsty. Ve druhé půli měl obrovskou šanci střídající chilský útočník Zamorano, jeho přehazovací oblouček mu však gólman hostí nezbaštil. Duel dvou silných a sebevědomých mužstev slibuje každopádně skvělou podívanou i v odvetě!
(cmfs)

"Z deseti utkání můžeme vyhrát nad Interem dvakrát, maximálně třikrát, my už jednou vyhráli." - řekl skromně Huub Stevens - trenér S04. Inter se netajil touhou odčinit prohru z loňského finále, což se nakonec potvrdilo.
Zápas začal hrubým faulem Johana De Kocka na Ronalda, za který dostal ve 30. vteřině žlutou kartu. Vzápětí byl napomínán Fresi za faul na Jense Lehmanna. Už v 10. min odešel zraněný Fabio Galante a nahradil ho Benoit Cauet. Pozornost Lehmanna vyzkoušel ve 12. min , po chybě Wilmotse, Moriero - střelou z halvvoleje s patřičnou falší, směřovanou pod břevno, brankář Schalke se nedal zaskočit. Podobné ohrožení pro branku obstaral za minutu Eijekelkamp na druhé straně. "Grandissimo gol" ovšem předvedl Ronaldo, v 17. min fantasticky prošel obranou, konkrétně obešel Thona, a zamířil do (z jeho pohledu) levého horního rohu - 1:0!! Po hluchých 20-ti minutách se do centru Jiřího Němce zavěsil Max, hlavičkoval nešťastně jen do levé tyče Pagliucovy brány. Marc Wilmots poté již byl zablokován, a tak nemohl přesně zakončit. Luigi Sartor ve 41. min nedovoleně zastavil Olafa Thona a žluté kartě neunikl. Herně poločas ukončil Djorkaeff střelou ze 30-ti metrů do náruče Jense Lehmanna. Thomas Linke si vysloužil žlutou za řeči na rozhodčího Meiera v poslední minutě 1. dějství.
Druhý poločas otevřel faul Djorkaeffa na Linkeho 35 metrů před bránou, za což ho rozhodčí "odměnil" žlutou kartou. Z této vzdálenosti to zkusil po zemi Wilmots, ale míč neměl zdaleka takovou razanci, aby Pagliucu zaskočil. Bueskens v 50. min tahal za dres Simenoneho a to je hodnoceno hako "žlutý faul". V 60. min nádherně nalezl Ronalda v pokutovém území Moriero, Brazilec se však tentokrát netrefil přesně a míč prolétl nad břevnem. V 72. min Eijekelkamp opustil hřiště a opačný směr nabral Eigenrauch. V téže minutě odešel Youri Djorkaeff a přišel miláček tifosi Ivan Zamorano - v dresu nerazzuri. Eigenrauch vrazil v 75. min do Ronalda v pokutovém území S04, ale Meier nepískal. Jiří Němec si po faulu na Wintera a následných protestech vysloužil v 76. min žlutou kartu. Perfektní čtení hry předvedl Ronaldo v 77. min, kdy si dokonale naskočil na centr Moriera, ale míč se mu skrz nohy Lehmanna nepovedlo prostrčit. V 82. min měl vynikající možnost Zamorano, ale ani on Lehmanna nepřehodil. Ingo Anderbruege naskočil na posledních 5 minut za Radka Látala. Ronaldo upadl v 16-ce podruhé v 87. min, ale ani tentokrát to skutečně nebyl faul. Van Hoogdalem ještě v nastaveném čase dostal žlutou kartu za hození míče na Ronalda.
Inter udělal velice důležitý krok k postupu do semifinále, ale za 14 dní se určitě vyprodaný Park Stadion pokusí dohnat své miláčky k maximálnímu výkonu, aby se Schalke pokusilo o postup.
Nejlepší hráči: Ronaldo, Moriero, Lehmann

( Petr Laštovka -www.fotbal.cz)