POHAR UEFA Semifinale (2.z) - 11/04/2002

FEYENOORD - INTER MILAN 2:2

POHÁR UEFA
  • Zápasy
  • Vzáj. zápasy
  • HRÁČI
  • Soupiska
  • Statistika
  • OF.STRÁNKY
  • Inter Milan
  • Feyenoord
  • STŘELCI
    Ventola5
    Kallon5
    Vieri3
    Materazzi1
    Di Biagio1
    Zanetti J.1
    Dalmat1
    Gresko1
    Guly1
    ŽLUTÉ KARTY
    Zanetti C.5
    Di Biagio4
    Cordoba3
    Materazzi2
    Farinos2
    Seedorf1
    Conceicao1
    Okan1
    Dalmat1
    Vieri1
    Gresko1
    Kallon1
    ČERV. KARTY
    Toldo1
    DISCIP.TREST
    Nikdo
    DIVÁCI
    Průměr
    Celkem20.412
    Doma19.088
    Venku22.000
    Nejvíce
    Doma39.622
    Venku55.000
    17' van Hooijdonk, 34' Tomasson - 85' C.Zanetti, 92' Kallon p.
    Žluté karty: Aros, Emerton, Van Hooijdonk, - C.Zanetti, Emre, Ferraro, Di Biagio
    Střely na bránu:
    Rohy: 4-7
    Diváci: 47.000
    Rozhodci: Lopez Nieto (Španělsko)

    INTER (4-4-2):Toldo 5.5, Ferraro 6, Materazzi 5.5, Di Biagio 5.5, J.Zanetti 6, Seedorf 5.5 (58' Conceicao 6), C.Zanetti 6, Emre 5, Dalmat 5.5, Ronaldo 6.5 (69' Kallon 6), Ventola 6. (22 Moreau, 77 Okan, 11 Guly, 20 Recoba, 32 Vieri). Trenér: Cúper

    FEYENOORD: Zoetebier 6.5, Emerton 6, Van Wonderen 5.5, Paauwe 6, Aros 6, Kalou 7 (74' Dos Santos), Bosvelt 5.5, Gyan 6, Van Persie 6.5 (81' Leonardo), Tomasson 6.5, Van Hooijdonk 6.5. (30 Timmer, 18 Korneev, 15 Elmander, 26 Collen, 28 Fprockel). Trenér: Bert Van Marwyk


    Ronaldo

    Nakonec jediný gól chyběl Interu, abz se za posledních jedenáct let probil popáté do finále Poháru UEFA. Ještě pět minut před koncem zápasu to ale vypadalo na další ostudu a dokonce třetí prohru v řadě. Inter remizoval v Rotterdamu 2:2 a díky prohře 0:1 na San Siru postoupil Feyenoord.

    Oproti všem předzápasovým předpokladům nepostavil trnér Hector Cúper hvězdný útok Vieri-Recoba-Ronaldo. Prvně dva jmenovaní proseděli zápas na lavičce. Poprvé od vánoc tak dostal šanci hrát Ronaldo, nastoupil hned od začátku a odehrál 70 minut. V decimované obraně, kde pro zranění nemohli hrát Vivas, Greško, Šimič a kvůli kartám Cordoba nakonec nastoupil mladý Salvatore Ferraro. Pro něj to byl vůbec první oficiální zápas v této sezóně. V mediích se spekulavalo, že na tomto postu nastoupí záložník Luigi Di Biagio.

    Zápas začal celkem poklidným tempem, chvíli drželi míč domácí pak zas hosté. V 17.minutě z ničeho nic domácí skórovali a dali jasně najevo, že to s finálem na domácím stadionu myslí naprosto vážně. Mladíček Ferraro dovolil odcentrovat van Persiemu, který našel ve vápně osamoceného van Hooijdonka a bylo to 1:0. Javier Zanetti přispěchal pozdě... Po inksované brance Inter hrál stále svoji hru. Ve třicáté minutě zatlačil domácí hlubuko do jejich pokutového území. Snad pět minut se Feyenoord nezmohl na nic jiného než odkopávání balónů. Na druhé straně Inter sice měl míč těsně před šestnáctkou pevně pod kontrolou, ke střele se ale nedostal. Po jedné z chyb se dostali Holanďané do smrtícího brejku. Kalou běžel sám na brankáře. Toldo jeho pokus vyrazil, dobíhající Tomasson však nezaváhal. Feyenoord tak měl jen dvě jediné šance a hned vedl 2:0 a zdálo se, že je o osudu zápasu rozhodnuto.

    Inter se snažil, hodně o sobě dával vědět třeba aktivní Bezeloglu Emre. Zárověň však byli jeho hráči také hodně nervozní. Právě třeba tento turecký záložník se často rozčiloval kvůli výrokům rozhodčího, Di Biagio v hlavičkovém sobouji zbytěčně loktem fauloval protihráče nebo Javier Zanetti, který po faulu Emre jednoho nizozemského hráče ještě nakopl. Do konce poločasu se ve velké šanci ocitla brazilská superhvězda Ronaldo. Po rohu Seedorfa podcenil míč brankář Zoetebier, míč se dotal k Ronniemu, který hradbu těl před ním neprostřelil. Ve 44.minutě pak Ronaldo běžel téměř sám na brankáře, typickým způsobem mu udělal kličku a z úhlu střílel do brány. Ve skórování mu zabránil dobíhající obránce.

    V druhé půli nastřelili nerazzurri dvakrát břevno. V obou případech to bylo jen z vrchu. Nejprve Seedorf takovým polocentrem polostřelou a pak po rohu Seedorfa Ronaldo. Obrovskou příležitost měl Ventola. Po vyhraném hlavičkovém souboji Kallona běžel na brankáře, který mu jeho střelu zlikvidoval. Feyenoord se prakticky za celý poločas nedostal do žádné větší šance, obrana mu ale fungovala nebýt poslednách pěti minut dokonale. Nizozemský tým bránil většinou v devíti lidech a dělal tak Interu značné potíže. K zdramatizování zápasu nakonec přeci jen došlo. Pět minut před koncem z rohu našel Conceicao Dalmata, ten prodloužil na Cristiana Zanettiho, který s pomocí teče střelou pod břevno snížil na 2:1. Inter ucítil aspoň šanci na vylepšení skóre a v 92.minutě fauloval pronikajícího Emreho Dos Santos. Kallon nekompromisně ranou do šibenice z penalty vyrovnal. Na to aby vstřelil Inter postupový gól však bylo příliš pozdě.

    Trenér Cúper tak po třech letech po sobě nedovedl svůj tým do finále evropského poháru. Nejprve to bylo s Realem Mallorca a pak dvakrát finále Ligy mistrů s Valencií. Chyběl jediný gól... Možná stačilo poslat na trávník Vieriho s Recobou a nešetřit je na ligový zápas s Brescií. Ronallo byl sice dobrý, přeci jenom mu ale chybí rozehranost a Ventolovi to dnes vůbec nešlo. Škoda toho. Feyenoord postoupil asi zaslouženě. Nebylo to kvůli tomu, že by byl fotbalově lepší, ale že dokázál koncentrovaně bránit a nepustit soupeře před vlastní bránu. A to jim Sparta na podzim dala čtyřku...

    "Když vezmu těch 180 minut jako celek, myslím, že jsme byli lepší," řekl Cúper smutně. "Feyenoordu jsme nahnali strach alespoň na konci zápasu. Ačkoliv výsledek je negativní, projev týmu mě potěšil. Odcházíme se vztyčenou hlavou," pronesl Cúper. Klubový prezident Massimo Moratti byl nadšen z návratu Brazilce Ronalda. "Hrál dobře, hledal si volný prostor a vytvářel šance pro ostatní," pochvaloval si Moratti. Podle něj bude bývalý dvojnásobný nejlepší hráč světa trumfem ve vrcholícím boji o titul.

    Ronaldo
    Semifinale 2.z (11/04/2002)
    AC Milan - Borussia Dortmund3:1
    Feyenoord Rotterdam - Inter Milan2:2