It.superpohár 2008/2009
Finále 24/08/08 20:45 CET - G.Meazza, Milano
FC INTER - AS ŘíM
2:2
OF.STRÁNKY
HRÁČI
Statistika
STŘELCI
ŽLUTÉ KARTY
DIVÁCI
Průměr: 43.400
Doma:   43.400
Venku:  0.000
Dom.max: 43.400
Ven.max:
FOTOGALERIE
Celkem obrázků: 48
=> Zobraz vše

Javier Zanetti


Javier Zanetti


Javier Zanetti


Javier Zanetti


Andrade Maxwell


Javier Zanetti


Mario Balotelli


Zlatan Ibrahimovič


Javier Zanetti


Jose Mourinho


Ibra a Figo


Inter

=> Zobraz vše
 
18' Muntari, 82' Balotelli - 56' De Rossi, 90' Vucinic
Penalty: Vucinic, Ibrahimovic, Baptista, Balotelli, Cassetti, Stankovic (břevno), De Rossi, Maxwell, Totti (břevno), Cambiasso, Pizarro, Jimenez, Juan (nedal), Zanetti
Asistence: -, J.Cesar
Žluté karty: Ibrahimovic, Balotelli, Stankovic - Vucinic, Pizarro
Červené karty: -
Střely na bránu: 11-3
Střely mimo: 6-7
Fauly: 22-20
Rohy: 11-3
Ofsajdy: 7-4
Držení míče: 33:51 - 36:55
Diváci: 43.400
Rozhodčí: Massimiliano Saccani
Nejlepší hráč: Javier Zanetti

INTER (4-3-2-1): Julio Cesar; Maicon, Cambiasso, Burdisso (90' Rivas), Maxwell; Zanetti, Stankovic, Muntari; Figo (66' Balotelli), Ibrahimovic, Mancini (71' Jimenez). (Toldo, Pelé, Crespo, Cruz). Trenér: José Mourinho

AS Roma (4-3-3): Doni; Riise (78' Tonetto), Mexes, Juan, Cassetti; Pizarro, De Rossi, Aquilani (88' Rivas); Perrotta (85' Totti), Vucinic, Baptista. (Artur, Panucci, Loria, Tonetto, Brighi, Okaka). Trenér: Luciano Spalletti


Zanetti

Inter potřetí za poslední čtyři roky získal Italský superpohár. V nervydrásajícím závěru utkání uspěl jako vítěz Italské ligy proti vítězi Italského poháru, AS Řím, až na penalty.

Inter vstoupil do utkání velmi dobře a prakticky celý první poločas ovládal hru. Zatímco AS se dostalo do jedné šance, nerazzurri jich měli hned několik. Bohužel proměnit dokázali pouze jednu. Díky tomu se pak na hřišti v dalších částech hry odehrávalo drama, které pro Inter skončilo málem špatně. V penaltové sérii měl totiž na kopačce finální rozhodnutí Francesco Totti. Ústřední postava Říma však neuspěla. Tak daleko přitom zápas vůbec nemusel dojít. Ještě v 89.minutě Inter vedl 2-1. Pak si však po rohovém kopu srazil míč do vlastní sítě Dejan Stankovič.

Pro José Mourinha to byl na lavičce Interu debut. Poprvé vedl své svěřence v soutěžním utkání. Premiéru si odbyl i Muntari a Mancini, který přišel právě z AS Řím. Ten se v létě posilnil o Baptistu a Riiseho. Minuta ticha se před úvodním hvizdem držela za zesnulého prezidenta AS Franca Sensiho. Inter s AS se v poslední době střetávají ve finále různých soutěží velmi často. Stejné obsazení Superpoháru bylo již potřetí za sebou.

První obrovskou šanci zápasu měl Zlatan Ibrahimovič. Neuvěřitelně se dokázal v pokutovém území prosadil přes Juana a Riiseho, před ležícím gólmanem však akci uspěchal a zbytečně zbrkle pálil těsně vedle. Ibra měl i další velkou šanci. Znovu ale neuspěl. Gól přišel v 18.minutě. Maiconův centr si na vlastní břevno srazil Mexes. Balón se odrazil ven a dobíhající Muntari ho nekompromisně poslal do sítě - 1-0. Pro ghanského reprezentanta to byl přirozeně jeho první gól za Inter.

Následovala nepříliš prudká střela Ibry, dobrá hlavička Figa a zvláštní žlutá karta pro Ibrahimoviče za údajné filmování. V 55.minutě se krásně prosadil Javier Zanetti. Svůj průnik zakončil překvapivou střelou, která gólmanovi nadělala problémy. O minutu později však přišlo vyrovnání prakticky z ničeho. De Rossi se z uctivé vzdálenosti opřel do míče a nádhernou ranou srovnal na 1-1.

Po vyrovnání dostali hráči Říma sebevědomí a hra se začala postupně vyrovnávat. Mourinho si toho byl vědom a tak poslal na trávník mladíka Balotelliho. Zároveň i trochu překvapivě stáhl Manciniho a nahradil ho Jimenezem. V 82.minutě překopl Julio Cesar větší část hřiště, míč propadl za obranu na Maria Balotelliho, který se většinou v situacích, kdy jde sám na gólmana nemýlí, a nemýlil se ani tentokrát. Doniho přehodil - 2-1. Rozhodnuto ale nebylo. Deset sekund před koncem přišlo již zmiňované vyrovnání a zásah Dejana Stankoviče.

Uzdravený Totti se na trávník dostal v 85.minutě a strávil na něm i prodloužení a penalty. Během posledních třiceti minut byl nejvýraznější postavou ale Mario Balotelli. Třikrát nebezpečně střílel, z toho jednou z přímého kopu. Hra byla vyrovnaná, Inter měl více náznaků šancí. Až v posledních pěti minutách nastalo drama. Šance se střídali na obou stranách a blíž ke gólu bylo AS. Obrana Internu v ten moment příliš jistě nepůsobila. V největší šanci Okakovi vyrazil míč z pod nohou skvělý Julio Cesar.

Na řadu přišly penalty. Vučinič mířil pod břevno, Ibrahimovič přesně do spodního rohu brány, Julio Cesar na střelu Baptisty dosáhl, ale nevyrazil a Balotelli mistrovsky proměnil. Ve třetí sérii přišlo první zaváhání. Cassetti proměnil, ale Dejan Stankovič napálil míč do břevna, od kterého se odrazil pouze před brankovou čáru. Pak uspěli De Rossi a Maxwell a přišla pátá série. Totti mohl Římu darovat Superpohár, ale selhal. Cambiasso zachoval pevné nervy a vyrovnal. Rozstřel tak pokračoval. Pizarro a Jimenez proměnili. Selhal ale Juan. Slabou střelu mu Julio Cesar vyrazil. Rozhodnutí tak přinesla nekompromisní penalta Javiera Zanettiho. Z plného běhu střílel přesně k tyči.

Inter
Video  Góly
Muntari [Toone10]
De Rossi [Toone10]
Balotelli [Toone10]
Vucinic [Toone10]
Penalty [intermilan.ae]
Video  Zajímavosti
Oslavy [intermilan.ae]
Video  Highlights
Highlights (Mediaset) [Aleeeeeeex Del Piero]
Video  Celý zápas
Torrent (RAI1, Italian Commentary, MKV Container) [Toone10]

Související články
23/08/08 Před Mourinhem se tyčí první výzva - Superpohár
25/08/08 Zanetti rozhodl o triumfu Interu v penaltové loterii
26/08/08 Moratti je vítězstvím v Superpoháru nadšen