Evropská liga 2012/2013
Osmifinále 2.z 14/03/13 19:00 CET - Stadio Giuseppe Meazza, Milán
INTER - TOTTENHAM
4:1
OF.STRÁNKY
HRÁČI
Statistika
DIVÁCI
Průměr: 0.000
Doma:   0.000
Venku:  0.000
Dom.max:
Ven.max:
 
 
20' Cassano, 52' Palacio, 75' Gallas vl., 110' Alvarez - 97' Adebayor
Asistence: Palacio, Cambiasso, Cassano (střela z př. kopu), Cassano
Žluté karty: Juan Jesus 114' - Livermore 14', Friedel 44', Walker 78', Holtby 79', Adebayor 114'
Červené karty: -
Střely na bránu: 11-4
Střely mimo: 6-6
Fauly: 13-9
Rohy: 6-5
Ofsajdy: 6-4
Držení míče: 50%-50%
Nastavení poločasů: 2' - 3' - 5' - 2'
Diváci: 18.241
Rozhodčí: Ivan Bebek (Chorvatsko)
Nejlepší hráč: Antonio Cassano

INTER (4-3-3): 1 Handanovic; 42 Jonathan (Ranocchia 108'), 26 Chivu, 40 Juan Jesus, 4 Zanetti; 21 Gargano, 29 Kovacic (Benassi 79'), 19 Cambiasso; 14 Guarin (Alvarez 71'), 8 Palacio, 99 Cassano. (27 Belec, 28 Pasa, 47 Colombi, 60 Belloni). Trenér: Andrea Stramaccioni

Tottenham (4-4-2) 24 Friedel; 28 Walker, 13 Gallas, 5 Vertonghen, 16 Naughton (Caulker 104'); 22 Sigurdsson, 19 Dembélé, 29 Livermore (Lennon 70'), 8 Parker; 18 Defoe (Holtby 56'), 10 Adebayor. (25 Lloris, 6 Huddlestone, 32 Assou-Ekotto, 46 Carroll). Trenér: André Villas-Boas



Postřehy
Inter byl velmi blízko k senzačnímu postupu do čtvrtfinále Evropské ligy přes Tottenham. Přestože londýnskému klubu vstřelil doma po druhé za sebou čtyři branky ani tentokrát nebyl v součtu obou zápasů lepší. Pro prohře 0-3 venku, nyní vyhrál 4-1 po prodloužení. Branky vstřelili Cassano, Palacio, Gallas vlastní a Álvarez.

Tottenham postoupil na pravidlo, že rozhodující je větší počet vstřelených branek na hřišti.

Anglickému týmu chyběl vykartovaný Gareth Bale.

Hráči nerazzurri předvedli neuvěřitelný výkon. Neuvěřitelný je hlavně v porovnání s ostaními zápasy. Najednou jakoby byli polití živou vodou a po hřišti doslova létali. Tottenham neměl šanci a zápas naprosto zaslouženě prohrál. Bohužel k postupu mu stačilo vstřelit jediný gól. Inter hrál velmi podobným stylem jako v roce 2010, kdy vyhrál Ligu mistrů. Sestava byla ale velmi rozdílná. Je otázkou, proč takto nehrají pořád.

V nastaveném času normální hrací hry měl stoprocentní šanci Esteban Cambiasso. Bohužel argentinský záložník není typickým zakončovatelem a branku minul.

Velký zápas vidělo na San Siru necelých 20 tisíc diváků.

Hned 10 hráčů nemohlo v tomto utkání nastoupit. Seznam zraněných vypadal před utkání takto: Diego Milito, Walter Samuel, Yuto Nagatomo, Matias Silvestre, Gaby Mudingayi, Dejan Stankovič a Joel Obi. V Evropské lize navíc nemohli hrát nové lednové posily: Tommaso Rocchi, Zdravko Kuzmanovič a Ezequiel Schelotto.

V 25.minutě poslal Cassano lobem z poloviny hřiště Palacia na brankáře. Ten padáčkem poslal míč do břevna.

V nastaveném čase prvního poločasu se dobře uvolnil Guarín. Bombou z úhlu však Friedela nedokázal propálit.

Krátce po začátku druhé půle vybojoval ve středu hřiště ztracený míč Cambiasso a dokonalou kolmicí vyzval Palacia. Argentinec sám proti brankáři nezaváhal.

Stramaccioni poslal na hřiště všechny zkušené nebo aspoň torchu odzkoušené hráře. Na lavičce mu po všech střídání zbyli jen nepoužití mladíci z primavery Pasa, Colombi a Belloni.

Před tímto zápasem Inter vyhrál v Serii A pouze tři zápasy ze 13.

Tottenham dal do tohoto zápasu ve všech třech předchozích duelech vždy minimálně tři góly.

Fotogalerie Evropská liga, Osmifinále 2.z -> Inter - Tottenham Hotspur - zobraz všechny fotky


Cassano a Ranocchia 



Cassano a Handanović 



Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Antonio Cassano 


Statistiky a rekordy
Velmi podobně skončili oba vzájemné zápasy s těmi, co se hráli v rámci Ligy mistrů v roce 2010. Inter tehdy venku prohrál 1-3, letos 0-3. A doma vyhrál 4-3, když vedl 4-0, teď 4-1.

Rodrigo Palacio mohl vyrovnat klubový rekord. V sezoně 1969-70 vstřelil Roberto Boninsegna 9 branek, argentinský útočník s číslem 8 zaostal o jedinou branku. Dvě vstřelil v předkole a tak v oficiálních statistikách UEFA není na prvním místě střelců společně s Liborem Kozákem z Lazia, ale je třetí. Na šestém místě je Marko Livaja, který v lednu odešel na hostování do Bergama. Na pažbě měl čtyři zásahy.

Ani enormní snaha nakonec nepomohla milánskému Interu k postupu, byť k němu měl po základní hrací době velmi blízko. Rozhodující ale bylo jednak první utkání, v němž Tottenham vyhrál 3:0 a jednak dnešní trefa Emmanuela Adebayora. Přesto se kritizovaný tým trenéra Stramaccioniho ukázal ve skvělém světle.

Možná ani William Shakespeare by nenapsal takové drama, jaké sepsaly týmy Tottenhamu a především domácího Interu. V atraktivním souboji o postup dokázal podceňovaný italský celek srovnat krok s favoritem a definitivní rozhodnutí tak muselo přinést až prodloužení. Po něm se - především díky trefě Adebayora - radují hosté. Přesto se italský celek nemá zač stydět a soutěž opouští po krásném a emotivním utkání.

Po třech minutách se pokoušeli o zakončení domácí hráči, na hlavičku Argentince Rodriga Palacia ale brankář Brad Friedel výborně zareagoval. Italský tým cítil podporu zaplněného San Sira a s chutí útočil. Kombinace, na jejímž konci stál Antonio Cassano, ale skončila opět v rukavicích hostujícího brankáře.

Nerazzurri byli jasně lepším týmem, v úvodu téměř nepustili soupeře k zakončení a sami se dostali do vedení. Důležitou první branku vstřelil kontroverzní italský útočník Antonio Cassano, který využil Guarínova centru a zaváhání Brada Friedela - 1:0.

Hosté by rádi srovnali a uklidnili se po nervózním začátku, do šance se hnal Emmanuel Adebayor, ale tožský útočník dnes neměl ideálně seřízená mířidla. To mohlo hosty z Londýna mrzet dvojnásob. Stačilo by, kdyby Palacio místo břevna střílel do sítě.

Inter možná neudivuje soupeře v Serii A, kde se mu nedaří, ale dnes jako by nastoupil úplně jiný tým. Nejen ofenzivní část (která je bez zraněného Milita téměř poloviční), ale také obranná řada fungovala výborně. Na velké šance jsme tak čekali až do konce první půle. Nejprve se snažil skórovat Fredy Guarín, ale jeho tvrdou ránu výborně Friedel vyrazil. A trestat mohli také hosté - Adebayor jen těsně minul.

Andre Villas-Boas se možná v kabině nerozčílil dostatečně, protože představení Interu pokračovalo také ve druhém poločase. Cambiassovu nahrávku využil střelec Rodrigo Palacio, který v minisouboji překonal hostujícího brankáře a angličtí fanoušci se pomalu začínali obávat.

Portugalský manažer musel reagovat na nepříznivý vývoj zápasu a na místa Defoa s Livermorem se dostali Holtby a Lennon. Ani obrana Kohoutů ale neudělala svému manažerovi mnoho radosti - po faulu na Javiera Zanettiho se k míči postavil Antonio Cassano a po jeho centru si vlastní branku vstřelil zkušený William Gallas. To znamenalo jediné - podceňovaný celek byl rázem ve hře o postup!

Poslední desetiminutovka normální hrací doby byla také výživná - proti štiplavé ráně Kylea Walkera musel brilantně zasahovat brankář Samir Handanovič, na druhé straně jej napodobil Ricky Álvarez. Také v jeho případě se ale činil brankář - Brad Friedel střelu lapil a na stadionu San Siro se prodlužovalo! Málokdo by asi před utkáním vsadil na podobný výsledek.

V tuto chvíli Tottenham pochopil, že musí rychle něco vymyslet, nechce-li spoléhat na penaltovou loterii. Blízko ke gólu měl po Parkerově přiťuknutí Lennon, brankář Handanovič byl ale na svém místě. Opora mezi třemi tyčemi Interu zasáhla i po Vertonghenově hlavičce.

Právě v té chvíli tlak Kohoutů dosáhl vrcholu, který domácí tým neustál. Po Dembélého ráně se míč dostal ke kopačkám Adebayora, který se již nemýlil - postupové snížení na 1:3.

První část prodloužení přinesla více radosti hostům, v tom druhém museli domácí zabrat. A to jim trvalo přesně čtyři minuty. Dnes sehrál milánský celek famózní utkání a jeho charakter nezlomila ani inkasovaná branka. Právě naopak - Stramaccioniho tým odpověděl tím nejlepším způsobem. Spolupráce Antonia Cassana s mladíkem Rickym Álvarezem vedla k hlavičce Argentince přesně do míst, kam už Friedel nedosáhl. Brankou na 4:1 se dostaly domácí tribuny do varu, neboť drama pokračovalo!

Inter zoufale potřeboval vstřelit další gól, což je důvod, proč do pokutového území svého soupeře přiběhl také Samir Handanovič. Ani jeho snaha ale nakonec nestačila Nerazzurri k potřebnému zvýšení a po náročné koncovce odcházejí Stramaccioniho svěřenci poraženi. Navzdory tomu ale mohou na svůj výkon po dlouhých týdnech být právem hrdí - tribuny vyprovázely své hráče mohutným aplausem.

Část textu převzata z www.eurofotbal.cz se souhlasem autora.

Online textový přenos

Sledujte na www.onlajny.com

Preview Hosté si z Londýna přivážejí na San Siro velmi uklidňující třígólový náskok. Odveta v Itálii však nebude jednoduchá, Inter působí sice velmi nevyrovnaně, ale podcenit jej by byla chyba.

Chyba, kterou manažer Andre Villas-Boas rozhodně nechce připustit. Na tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že nebude šetřit žádnou z opor, protože Evropskou ligu bere velmi vážně. Navíc se bude muset obejít bez služeb hvězdného Garetha Balea. I když jsou Kohouti jednou nohou v další fázi Evropské ligy, poslední ligová prohra s Liverpoolem trochu narušuje plány vedení na příští ročník v Lize mistrů. Tím spíš se ambiciózní celek upne k nové výzvě - triumfu v Evropské lize.

Když se novináři ptali manažera Villase-Boase, zda by mohl dopřát odpočinku některým pilířům základní jedenáctky, odpověděl více než rezolutně: "Ani náhodou."

"Ani skóre 3:0 mě nedonutí vyměnit šest sedm hráčů. Bereme tuto soutěž velmi vážně, proto postavíme opět silný tým. Chceme se ujistit, že postoupíme. Poslední zápasy pro nás nebyly ničím jednoduchým - hráli jsme proti Lyonu a nyní proti Interu Milán. Oba to jsou skvělé kluby s dlouhou tradicí a mají mnoho zkušeností s utkáními na takovéto úrovni," podotýká manažer.

"Také pro nás je naše účinkování velkou zkušeností, mnoho mladých hráčů se může ukázat. Výsledky dokazují, že cesta, po které jsme se rozhodli jít, je správná. Jdeme do každého zápasu naplno, chceme vyhrávat a nešetřit nejlepší hráče. Doufám, že když se nám podaří vyřadit Inter Milán, dostaneme se do role jednoho z favoritů na celkové prvenství. I když je zde stále ještě mnoho týmů, které mají velkou sílu," zakončuje Villas-Boas.

Tottenham zavítal do Itálie s dvojicí Aaron Lennon - Emmanuel Adebayor, která nezasáhla do posledního ligového utkání s Liverpoolem. Mezi třemi tyčemi by měl stát Američan Brad Friedel, obranu domácího výběru by měl zlobit Jermaine Defoe.

Neúčast Garetha Balea je sice jistou úlevou pro hráče Nerazzurri, přesto si je trenér Andrea Stramaccioni jistý, že jeho tým čeká velmi těžký zápas. Popravdě, některé noviny již hovoří o tom, že v ostře sledovaném utkání bychom mladého trenéra na lavičce milánského klubu mohli vidět naposledy. Lavička pod Stramaccionim se kývá již delší dobu a nedávné výsledky nedávají fanouškům tradičního klubu důvody k optimismu.

Na prohru s Tottenhamem navázal milánský klub další prohrou, jedinou brankou jej porazila Bologna. Přesto se Stramaccioni nevzdává snu o postupu: "Chceme odehrát co nejlepší utkání a být Tottenhamu minimálně vyrovnaným soupeřem. Fotbal je zvláštní věc. Sice je otáčení výsledku v podobě 0:3 velmi náročné, ale my vstoupíme na hřiště s úmyslem vyhrát," hlásá mladý trenér optimisticky.

"Vím, že na ligové scéně se nám moc nedaří a následující zápasy pro nás budou klíčové, přesto se nyní soustředíme pouze na Tottenham. Moji hráči budou připraveni odehrát skvělé utkání. Rádi bychom potěšili naše fanoušky výhrou, i když to nebude jednoduché a postup se může zdát jako ztracená záležitost," varuje Stramaccioni.

Inter dlouhodobě postrádá útočnou zbraň číslo jedna, Argentinec Diego Milito už si v sezoně nezahraje. Zraněn je také Walter Samuel. Otázkou bude, kdo zastoupí Balea na straně hostí. Využije Inter této nepatrné výhody?

Část textu převzata z www.eurofotbal.cz se souhlasem autora.



Související články
15/03/13 Inter byl blízko zázraku, rozhodl první zápas
15/03/13 Zanetti: Tohle byl skutečný Inter
15/03/13 Moratti: Hráči nás přesvědčili o kvalitě
20/03/13 UEFA vyšetřuje Inter za rasistické urážky


Stadio Giuseppe Meazza, Milán
Adresa: Via Piccolomini 5, 20151 Milano
Stát: Itálie
Kapacita: 82955
Rozměry: 105x68

Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur Football Club
Stát: Anglie
Rok založení: 1882
Domácí stadion: White Hart Lane
Oficiální web: www.tottenhamhotspur.com

Poslední vzájemné zápasy
28.11.2018Liga mistrůTottenham - Inter 1:0
18.09.2018Liga mistrůInter - Tottenham 2:1
14.03.2013Evropská ligaInter - Tottenham 4:1
07.03.2013Evropská ligaTottenham - Inter 3:0
02.11.2010Liga mistrůTottenham - Inter 3:1
20.10.2010Liga mistrůInter - Tottenham 4:3

HRÁČ ZÁPASU
 Antonio Cassano
 Fantantonio
 12.7.1982
 Itálie
 Útočník
 78 kg
 175 cm

Statistika hráčů
HráčStátVěkPM
  4 Javier Zanetti Argentina3990
19 Esteban Cambiasso   Argentina3290
26 Cristian Chivu   Rumunsko3290
23 Andrea Ranocchia   Itálie2512'
42 Cicero Jonathan   Brazílie27108'
11 Ricardo Álvarez   Argentina2449'
40 Jesus Juan   Brazílie2190
14 Fredy Guarín   Kolumbie2671'
  8 Rodrigo Palacio   Argentina3190
  1 Samir Handanović Slovinsko2890
99 Antonio Cassano   Itálie3090
21 Walter Gargano Uruguay2890
24 Marco Benassi   Itálie1841'
10 Mateo Kovačić   Chorvatsko1879'
Průměrný věk hráčů v den utkání: 27.1 roku

Zranění hráči
Luca Castellazzi operace ramene
Diego Milito levé koleno
Gabriel Mudingayi achilovka
Yuto Nagatomo meniskus a kolenní vazy
Joel Obi operace šlachy
Walter Samuel achilovka
Matias Silvestre svalové potíže s lýtkem

Diskvalifikace hráčů - Tento zápas
Nikdo


VIDEO
Video  Celý zápas
Highlights NSPORT 9 min. - DOWNLOAD 107 MB
1/3, FS HD commentary English ( ) video h264/MP4 resolution 720*400 (encoded from HD) fps: 59.940, bitrate 1500 kbps scan Progressive, audio AC-3 | 384 Kbps | 2 channels | size ~1 GB
2/3, FS HD commentary English ( ) video h264/MP4 resolution 720*400 (encoded from HD) fps: 59.940, bitrate 1500 kbps scan Progressive, audio AC-3 | 384 Kbps | 2 channels | size ~1 GB
3/3, FS HD commentary English ( ) video h264/MP4 resolution 720*400 (encoded from HD) fps: 59.940, bitrate 1500 kbps scan Progressive, audio AC-3 | 384 Kbps | 2 channels | size ~1 GB

1278